KVERCETIN – prirodni antioksidans iz skupine bioflavonoida

TWL-Kvercetin-1a000x500

 

Kvercetin je vrlo snažan prirodni antioksidans iz skupine bioflavonoida. Bioflavonoidi se nazivaju još i vitamin P ili C kompleks jer se u prirodi najčešće nalaze zajedno sa ovim vitaminom. Veliki broj bioflavonoida su pigmenti široko rasprostranjeni u biljnom svijetu (sjemenke, luk, šumsko i bobičasto voće, jabuke, zeleni čaj, crveno vino i crno grožđe). Najveća količina kvercetina tako se nalazi u svježem crvenom luku (cca 250 mg/kg) i gospinoj travi, a dobar izvor su i crvene jabuke (kora).

Kvercetin ima snažno antioksidativno djelovanje; sprječava oksidaciju unutar stanica, obnavlja vitamin E i neutralizira slobodne radikale. Štiti sluznicu želuca, djeluje zaštitno i na živčani te kardiovaskularni sustav. Ima i protuupalno djelovanje jer blokira složene mehanizme proizvodnje upalnih medijatora.

Osim snažnog antioksidativnog djelovanja koristi se najviše kao prirodni antihistaminik. Sprječava proizvodnju i oslobađanje histamina na nivou stanica u organizmu. Za razliku od sintetskih antihistminika nema neugodnih nuspojava.

Kod alergijskih reakcija preporuča se uzimanje 200-300 mg 1-2 puta na dan ovisno o intenzitetu alergije. Snažnije djelovanje postiže se u kombinaciji sa vitaminom C, vitaminom B5 , omega 3, cinkom…Preporuka je sa suplementacijom započeti mjesec dana prije izlaganja alergenima.

Kombinacija kvercetina, vitamina C i cinka predstavlja tako je priprema cjelokupnog organizma u periodu smjene godišnjih doba i povećanoj izloženosti alergenima.