NOĆURAK – prirodni saveznik protiv menstrualnih i kožnih problema

TWL-noćurak-1000x497

Noćurak (Oenothera biennis L., Primrose) je dvogodišnja biljka koja je dobila ime po karakterističnim žutim cvjetovima koji se otvaraju u zalazak sunca. Od sjemenki biljke dobiva se ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama, a najbogatije je gama linolenskom kiselinom- GLA. Ovo visokokvalitetno ulje bogato je i aminokiselinama, željezom, fosforom, magnezijem, kalcijem, kalijem, cinkom i vitaminom E. Zbog pozitivnih učinaka na zdravlje od davnina se koristi u narodnoj medicini za „liječenje“ zdravstvenih tegoba.

Iznimno je važno prehranom unositi omega 6 masne kiseline jer ih organizam ne može sam sintetizirati. Najznačajnija omega-6 masna kiselina upravo je GLA koja se osim iz noćurka dobiva i iz sjemenki boražine, crnog ribizla i crnog kima. Za razliku od druge omega 6 masne kiseline, arahidonske, koja ima pro upalno djelovanje i nalazi se uglavnom u namirnicama životinjskog porijekla, GLA smiruje upale. Većina GLA u organizmu se pretvara u DGLA koja ima protuupalna svojstva. Adekvatan unos magnezija, cinka te vitamina C, B3 i B6 potpomažu pretvorbu GLA u DGLA. Omega 6 masne kiseline, a posebno GLA imaju važnu ulogu za zdravlje kardiovaskularnog sustava (prokrvljenost i cirkulaciju, smanjenje kolesterola i visokog krvnog tlaka), regulaciju hormona te zdravlje kože. Preporučuje se vanjska upotreba, ali i konzumacija ulja kod problema sa suhom kožom, perutanjem te kod težih kožnih problema poput psorijaze, kožnih alergija, ekcema, akni te neurodermitisa. Ulje sprječava suhoću i pucanje noktiju, a koristi se i za njegu tjemena jer sprječava prhutanje te pucanje kose.

Od davnina je poznato djelovanje ulja noćurka na žensko zdravlje. Poboljšanjem cirkulacije omogućuje se bolji protok krvi, opskrba kisikom i hranjivim tvarima pa je učinkovit i kod umora. Zahvaljujući djelovanju na regulaciju hormona primjenjuje se kod policističnih jajnika, za pravilnu  funkciju maternice i reproduktivnog sustava. Zbog protuupalnog djelovanja koristi se za ublažavanje menstrualnih tegoba, valunga, bolova, nadutosti, oticanja dojki, glavobolje i promjena raspoloženja.

Ulje noćurka dobiva se hladnim prešanjem zrelih sjemenki, a na tržištu se nalazi kao ulje ili u kapsulama. Prilikom odabira kapsula potrebno je obratiti pozornost na sadržaj GLA u jednoj kapsuli. Uvijek treba odabrati standardizirane proizvode kako bi uzimali adekvatnu koliku količinu aktivne komponente. Jednako je važno odabrati provjerene proizvođače i proizvode u staklenoj, tamnoj ambalaži. Ulje je vrlo osjetljivo na svjetlost, oksidaciju i lako se kvari, a staklena ambalaža najbolje štiti sadržaj od vanjskih utjecaja. Noćurak je najbolje uzimati nakon obroka i to u trajanju od dva mjeseca nakon čega je dobro napraviti pauzu. Zbog nedostatka studija i ispitivanja ne preporučuje se uzimanje trudnicama i dojiljama.