Enzimi, probava i zdravlje organizma

TWL-Enzimi-1000x500-20200110

 

TWL-Super_enzyme-500x500Probavni enzimi u organizmu imaju važnu funkciju. Oni razgrađuju hranu do najmanjih molekula koje služe kao izvor energije. Ukoliko nedostaje enzima, hrana se ne može probaviti pa trune u probavnom sustavu. Truljenje hrane podloga je za razmnožavanje gljivica, bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu uzrokovati loš zadah, ali i razne bolesti poput gastritisa ili divertikulitisa. Istraživanja su također pokazala kako nepotpuna probava zbog smanjene aktivnosti enzima može uzrokovati upalne procese u organizmu, kožne probleme poput osipa, svrbeži, a u nekim slučajevima i migrene.

Probavni proces počinje u ustima i traje sve do želuca i crijeva. U svakom dijelu probavnog sustava određena skupina enzima ima zadaću razgradnje hrane. U usnoj šupljini amilaza razgrađuje molekule škroba, u želucu se hrana omekšava djelovanjem želučane kiseline koja aktivira pepsin. Ovaj enzim  razgrađuje bjelančevine na aminokiseline. Nakon prolaska hrane kroz želudac gušterača luči mješavinu najvažnijih enzima (amilaza, laktaza i saharaza) za probavu bjelančevina, masti i ugljikohidrata.

Sirova i fermentirana hrana bogata je enzimima koji olakšavaju probavu pa je iznimno važno obogatiti prehranu ovim namirnicama. Unos enzima preko hrane stimulira proizvodnju energije i izdržljivost, a može biti i podrška zdravom mršavljenju. Orašasti plodovi i sjemenke sadrže enzim lipazu koji razgrađuje lipide ili masti dok sirovo voće i povrće sadrže amilazu, probavni enzim koji razgrađuje ugljikohidrate. Ananas sadrži bromelain, a papaja papain, proteolitičke enzime koji stimuliraju razgradnju bjelančevina na aminokiseline.

Nažalost danas se hrana većinom termički obrađuje. Enzimi se uništavaju kuhanjem hrane na temperaturi većoj od 48 stupnjeva pa je ona teže probavljiva. Kod konzumiranja pretežno kuhane hrane dolazi do preopterećenja gušterače koja je konstantno stimulirana na sintezu i lučenje probavnih enzima. Neke teorije povezuju ovo iscrpljivanje probavnog sustava sa smanjenom otpornosti organizma na bolesti i stres.

Nepravilna i neredovita prehrana, nedovoljno žvakanje hrane, štetne životne navike (alkohol i cigarete) imaju negativni utjecaj na probavu. U starijoj životnoj dobi također dolazi do smanjene sinteze enzima u organizmu. Kako ne bi došlo do komplikacija, probavu je potrebno olakšati unosom sirove hrane bogate enzimima ili dodacima prehrani koji sadrže enzime. Uzimanjem kvalitetnih dodataka prehrani sa enzimima pomažemo fiziološku funkciju žuči, jetre i gušterače što može imati pozitivne učinke na cjelokupno zdravlje organizma.

U dodacima prehrani najčešće se nalaze enzimi biljnog porijekla: bromelain, papain, lipaze, amilolitički enzimi, laktaza i celulaza. Uzimanje pripravaka s navedenim enzimima između obroka može imati dobre dugotrajne i sustavne učinke. Pri odabiru proizvoda potrebno je obratiti pozornost na sadržaj i koncentraciju enzima u proizvodu.